Студенти спеціальності «Журналістика» соціально-гуманітарного факультету ЗУНУ рамках вивчення навчальної дисципліни «Орфоепічна медіакультура» мали нагоду онлайн поспілкуватися з ведучою новин, випусковою редакторкою радіо «FM Галичина» Ольгою Салабай.

Йшлося про специфіку роботи на радіо, про слухачів, загалом про українські радіостанції.

Основну увагу ведуча приділила голосу. «Не існує «поганого» голосу. Над ним потрібно працювати й удосконалювати, і тільки тоді ви побачите результат», – основний посил журналістки. Вона наголосила на важливості представлення себе та поділилася трьома правилами при створенні власної візитівки: самопрезентація,  унікальність, робота над собою.

Постійна практика, читання, саморозвиток, вправи — усе працює на результат. Важливим є: правильне мовлення, дихання, постава. Вміння перебороти страх, вміння працювати з мікрофоном, вміння розговорити гостя — усе це досягається у практиці.

Говорили і про відмінності між новинами та розважальним ефіром на радіо: «Новини – це докладне читання з листка, а розважальний ефір – це рубрики, шоу, постійні гості, інтерв’ю та емоції. Найбільша відмінність – емоції».

Гостя наголосила на помилках, які допускають радіоведучі, та дала декілька порад, які допоможуть студентам підготуватись до майбутньої професії. На завершення Ольга Салабай продемонструвала вправи для покращення вимови, дикції та  власного голосу.